Kallen saamien epileptisten kohtausten kulku, lääkitys ja vointi:

2011

1. kohtaus 3.6.2011

Heräsimme mökillä keskellä yötä Kallen vinkunaan ja ulinaan. Koira yrittää ja yrittää päästä lattialta ylös, lopulta siinä onnistuen. Takajalat eivät kuitenkaan kanna ja koira rojahtaa lattialle. Hengitys on läähättävää. Koira on tajuissaan, koska reagoi silitykseeni heiluttamalla häntää.
(Bayvantic punkkimyrkkyä annettu viikkoa ennen kohtausta. Kalle saanut myös kesällä 2010 vajaan annoksen Bayvanticia, josta ei tullut mitään oireita.)

2. kohtaus 23.9.2011 (reilu 3 kk ensimmäisestä kohtauksesta)

Heräsimme mökillä 23.30 hirmuiseen jyskytykseen. Kalle oli sängyn vieressä kouristuneena niska tuolin alle pingottuneena jalat vasten toista tuolia. Vaahtoa tuli suusta ja koira oli selkeästi tiedoton. Niskan takana olevan tuolin poiston jälkeen koira alkoi taas sätkiä. Kalle tuli tajuihinsa, läähätti ja heilutti häntää. Pystyyn noustessa jalat ovat hieman vatkulia, koira vinkui ja läähätti. Kalle meni juomaan ja päästettiin se myös ulos. Kohtauksen tiimellyksessä Kallen anaalit tyhjenivät.
(Scalibor punkkipanta ollut Kallella elokuun puolesta välistä, panta poistettu kuitenkin ennen mökkireissua eli 9.9. Epäilin tässä vaiheessa vielä punkkimyrkkyä ja Kallen entisten omistajien mukaan olivat kerran antaneet Kallelle myrkkyä, jolloin se oli päässyt nuolemaan myrkkykohtaa ja saanut samansuuntaisia oireita kuin kesällä.)

3. kohtaus 9.10.2011 (2 vkoa toisesta kohtauksesta)

Heräsimme aamulla tutuksi tulleeseen jytinään. Kalle oli vääntynyt selästä taaksepäin kaarelle ja sätki. Pää kolisi jalkalistaa vasten, joten siirsimme koiraa hieman, jottei se loukkaa itseään. Ensimmäisen kerran tuli mieleen katsoa kelloa: 06.14. Selän reuhtomisen jälkeen kohtaus ikäänkuin muutti suuntaa. Tajuton Kalle taipui mahan suuntaan jalat sätkien. Kalle myös pissasi alleen. Kohtaus oli ohi parissa minuutissa. Kohtauksen jälkeen Kalle pyrki ylös ja läähätti rajusti.
(Kalle pesty hyvin saippualla, jotta mahdolliset myrkyt lähtisivät pois ihosta...)

4. kohtaus 20.10.2011 (1½ vkoa kolmannesta kohtauksesta)

n. 8.30 havaihduimme urahdukseen ja jytinään. Kalle sai jälleen kerran kohtauksen ja oli selästä kaarelle taipuneena tiedottoman oloisena. Kohtauksen suunta vaihtui jälleen mahan puolelle kaaristuen, jalat sätkien. Näytti hieman, että koira olisi tullut tajuihinsa ja yrittänyt nousta ylös. Ei kuitenkaan päässyt ja sätkyttely jatkui. Pissat tuli alle.

Kohtauksen jälkeen kesti tovin ennen kuin Kalle pääsi ylös, sillä takajalat olivat pingottuneet eikä koiruus saanut niitä hallintaansa vaikka kuinka yritti. Silittelin rauhoittavasti Kallea, jotta se pysyy aloillaan eikä rimpuile hätääntyneenä pystyyn.

Pystyyn vihdoin päästyään jalat olivat hieman vatkulia, koira läähättää, juo ja pyrkii ulos. Ulos päästyään käy heti kakalla.

(31.10.2011 käyty eläinlääkärillä verikokeissa. Tulokset normaalien arvojen sisällä, joten epäillään kohtausten kuvausten perusteella epilepsiaa. Kalle sai reseptin, ja lääkitys aloitetaan mikäli kohtaus vielä tulee lyhyen ajan sisällä uudestaan).

5. kohtaus 20.11.2011 (1kk neljännestä kohtauksesta)

n. klo 22.30. Kallen raajat jäykistelevät ja kouristelevat. Suu on irveessä, hampaat louskuvat. Pissaa tulee roimasti alle. Muutaman minuutin kouristelun jälkeen koiran tajunta palautuu. Katselee ihmeissään ympärilleen ja yrittää nousta ylös, mutta jalat eivät vielä tottele vaan ovat pingottuneina suoriksi. Kun pääsee ylös läähättää ja haluaa ulos. Käy ulkona kakalla. Kohtauksen jälkeen käyttäytyy normaalisti ja on kovasti seurankipeä.

6. kohtaus 21.11.2011 (n. 7 h viidennestä kohtauksesta)

Kohtauksen kulku samanlainen kuin aikaisemmatkin. Nyt Kalle oli vain ensimmäistä kertaa kohtauksen pahimman vaiheen jälkeen selkeästi pelokas. Kalle säpsähti kaikkia kovia kolahduksia. (Epilepsia lääkitystä ei aloitettu vielä, mutta jos kohtaus tulee vielä viikon aikana, niin lääkitys aloitetaan).

7. ja 8. kohtaus 11.12.2011 ja 12.12.2011 (3 vkoa kuudennesta ja n. 7 h seitsemännestä kohtauksesta)

Seitsemäs kohtaus sattui mummulassa hoidossa su 11.12. klo 20.10 ja kahdeksas kohtaus seitsemän tuntia myöhemmin kotona ma 12.12. n. klo 03.20. Kohtaukset samansuuntaisia kuin aikaisemmatkin. Mummukin oli selvinnyt kohtauksen hoitamisesta hyvin, kun oltiin annettu kuulemma niin hyvä ohjeistus kohtauksen varalta.

12.12.2011 epilepsialääkitys (Barbivet 60 mg) aloitettu klo 17.45. Annostus 1 - 1½ tablettia 2 x vuorokaudessa (annoin pienimmän mukaan eli 1 tabletin). Maksa-arvokontrolli 2 - 6 kk kuluttua riippuen miten lääke Kallelle muuten sopii. Kallen maksa-arvot lääkityksen alussa, mitkä on otettu 31.10.2011 lääkärikäynnillä (suluissa viitearvot):

GOT 33.9 (43)
GPT 53.6 (89)
ALP 45.7 (68)

15.12.2011 ensimmäisiä lääkkeen sivuoireita havaittavissa. Kallen liikkuessa välillä takapää huojuu ja on voimattoman oloinen. Myös hahmottamisongelmia eli saattaa törmätä seinään esim. oviaukoissa tai pedille mennessään.

16.12.2011 lääkkeen sivuoireet pahenivat. Annostusta vähennetty. Eilinen päivälenkki metsässä vapaana sujui hyvin, mutta tänään Kalle oli kuin nukutuksesta toipunut pökkyräinen koira. Etu- ja takatassut olivat aina välillä väärää paria ja takapää petti alta. Myös sisällä seiniin törmäily jatkuu esim. juomakipolle mennessä. Juomista olen myös tarkkaillut. Ei ainakaan vielä juo tavallista enemmän.
Aivan raastavan tuskaista on katsoa käyttökoiran menoa, jota ei tällä hetkellä voi käyttää mihinkään hoippumisen ja näkökyvyn heikentymisen vuoksi. Olen lukenut samansuuntaisista oireista, joten meinasin antaa asian olla, mutta luin kuitenkin vielä lääkkeen tuoteselosteen uudestaan eikä siellä kuvattu kyseisiä oireita lainkaan vaan ainoastaan, että koira saattaa olla unelias, juoda ja pissata normaalia enemmän. Eläinlääkäriin kehoitettiin olemaan yhteydessä, mikäli muun kaltaisia oireita ilmenee. Kilautin siis eläinlääkärille ja Kallen annostus on nyt vähennetty ½ tablettiin kahdesti päivässä siksi aikaa, kunnes sen elimistö tottuu lääkkeeseen.

17.12.2011 annostuksen vähentäminen auttoi sivuoireisiin. Kalle on ollut tänään oma itsensä eikä mikään lääketokkurainen varjo itsestään. Ei ole törmäillyt seiniin ja kulku on normaalia. Touhuaa myös pirteänä lelujen, pallojen ja villasukkien kanssa kanniskellen niitä ympäriinsä. Pitääköhän näin "mieto" lääkitys kohtaukset poissa?

2012

Järjestyksessään 9. kohtaus (ensimmäinen kohtaus lääkekuurin (½ tablettia 2 x vrk) alaisena) 5.1.2012 klo 22.30 (3 vkoa 8. kohtauksesta)

Olimme 20 minuuttia aikaisemmin menneet nukkumaan emmekä huomanneet Kallessa mitään tavallisuudesta poikkeavaa. Olimme juuri saamassa unenpäästä kiinni, kunnes rytinä alkoi. Räps valot päälle, ja näin Kallen selällään jalat kippurassa ja häntä kaarella koipien välissä omalla patjallaan. Siitä Kalle keikahti kyljelleen ja alkoi sätkiä. Kohtaus kesti 3 - 3,5 minuuttia.
Kalle ei yrittänyt kohtauksen jälkeen ylös eikä edes nostellut päätään. Huolestuneena sanoin Kallen nimen, kun ihmettelin mikä nyt on vikana. Koira nousi ylös nimen kuultuaan iloisesti pissainen häntä heiluen.
Kalle päästettiin ulos ja sen jälkeen se tuli sisälle juomaan. Se oli todella rauhaton, eikä malttanut mennä nukkumaan. Kyöräsi Hildan patjaa. Hilda sen Kallelle luovuttikin, mutta Kalle vain seisoi patjan edessä eikä mennyt maate.

Estääkseni mahdollisen seitsemän tunnin päästä uusiutuvan kohtauksen annoin Kallelle kohtauksen jälkeen vielä puolikkaan tabletin. Liekö tabletti auttoi vai eikö kohtausta olisi muutenkaan tullut, mutta selvisimme tähän hätään vain yhdellä kohtauksella. Seuraavaa odotellessa... :(

6.1.2012 Lääkeannos kohtauksen jälkeen nostettu yhteen tablettiin 2 x vrk.

6.3.2012 Maksa-arvokontrolli (3 kk lääkkeiden syönnin jälkeen)

      31.10.2011   6.3.2012   (viitearvo)

GOT    33.9        38.8        (43)
GPT    53.6        59.4        (89)
ALP    45.7.       75.4        (68)
 
Lääkitys aloitettiin vasta joulukuun puolessa välissä 2011. Kolmessa kuukaudessa kaikki arvot ovat hieman kohonneet, erityisesti ALP, joka on yli viitearvon. ALP on kuulemma kuitenkin arvo, joka saattaa nousta lääkkeestä kuin lääkkeestä. Hälyttäväksi arvo muuttuu vasta ollessaan useita satoja, joten tässä vaiheessa vielä olemme "tyytyväisiä" varsinkin, kun kohtauksetkin ovat olleet nyt pois kaksi kuukautta.

10. kohtaus 13.4.2012 (toinen kohtaus lääkekuurin alaisena 1 tbl 2 x vrk) n. 3,5 kk edellisestä kohtauksesta
"Kevyt" kohtaus klo 15.28 päiväunien aikana. Pissat tuli taas alle. Kalle oli käyttäynyty melko hitaan oloisesti päivää aikaisemmin. Ennen kohtausta vaihteli rauhattomasti muutaman kerran paikkaa ja sitten makuulta altoi kramppaaminen. Kohtauksen jälkeen melko pitkään takapää oli heikko ja hontelo.
Eläinlääkärin mukaan jatketaan samalla lääkeannostuksella ja seurataan tilannetta.