Vietimme viimeisen kesälomaviikon vuoden vaihteessa ja kävimme Madeiralla 30.12.2007 – 6.1.2008. Päämääränämme oli nähdä Madeiran kuuluisat vuoden vaihteen ilotulitukset.

Madeiralla osattiinkin rahastaa vuoden vaihteella. Kasinolle olisi päässyt illalliselle 125 €/hlö. Mereltä tulitusta olisi päässyt seuraamaan esim. Kolumbuksen lippulaivakopiolla 100 €/hlö. Myös Monumental Lido hotellimme katolle olisi päässyt illallistamaan ja korkkaamaan kuohuviinit 95 eurolla. Saitoja tai ei, niin päätettiin kuitenkin juhlistaa vuoden vaihdetta romanttisesti kahdestaan, mikä osoittautuikin erittäin hyväksi ideaksi. Ville kokkasi meille herkullisen illallisen, jota nautimme parvekkeella vuoden viimeistä auringon laskua ihaillen ja punaviiniä (1,39 €) nauttien. Jälkiruoaksi herkuttelimme tuoreita hedelmiä (mm. ananasta ja mangoa) sekä madeiraviiniä. Laitoimme ykköset päälle kuten tapana kuulemma on. Ville oli varannut oikein puvun mukaan. Latasimme kassiini pikkuiset kuohuviinipullot ja lähdimme sataman liepeille odottamaan vuoden vaihtumista. Satamassa olikin käynnissä melkoinen vilske ja juhlahumu. Siellä oli jos jonkin näköistä asustetta. Toiset olivat aivan normaaleissa vaatteissa ja toiset olivat "james bondeina". Hassua oli, että jotkut juhlivat vuoden vaihdetta tonttulakit päässään. Sen lisäksi joulupukit olivat myymässä kaasupalloja lapsille!?! Muutenkin koko viikon joissakin ravintoloissa sekä kaupoissa raikuivat joululaulut. Aika outoa, Suomessa ei taideta enää Tapaninpäivän jälkeen edes muistaa koko joulua.
Kellon lähestyessä puolta yötä tunnelma oli käsin kosketeltavan jännittynyt, kunnes ensimmäiset ilotulitukset räjähtivät ja ilman täytti riehakas tunnelma kuohuviinien poksahdellessa auki. Pommit olivat niin voimakkaita, että oikein rintapielessä tuntui, samalla tavalla kuin esim. basso hakkaa rock-konsertissa. Ilotulitus oli todella komea ja koko vuoden vaihde erittäin onnistunut!

Parhainta antia reissussa oli vuoden vaihde, kaapelivaunulla ajo Monteen ja kasvitieteelliseen puutarhaan, saarikierros sekä tekemämme levadakävely. Outoa on, että minua ei vaivannut missään vaiheessa korkeanpaikankammo. Ehkä olimme jo niin korkealla, että todellisuuden tajuni katosi.

Saarikierroksella saimme hyvän käsityksen saaren vaihtelevasta ilmastosta. Funchalista lähdettyämme aamu valkeni aurinkoisena ja melko pilvettömänä. Heti Cabo Girãolle (pystysuora jyrkänne mereen 580 m) noustuamme alkoi tihuttaa vettä. Noustuamme yli 1000 metriin näkyvyys oli nolla ja Encumeadan näköalatasanteella vihmoi kova tuuli. Emme nähneet oikein mitään ajellessamme Paul da Serran ylängön läpi, koska sumu oli niin kova. Jossakin hokasimme lehmävaara kyltin ja tien vieruksilla olikin vapaana laiduntavia lehmiä. Porto Monizia lähestyessämme sumukin alkoi taas hälvetä ja ihailimme valtavia aaltoja, jotka riepottelivat merivesialtaita.
Kiertoajelu antoi myös hyvän käsityksen saaren tiestöstä. Ennen vanhaan tiet olivat kuulemma olleet sellaisia, että aalto oli saattanut kantaa tielle asti ja tuoda tullessaan kiviä tielle. Uusia ns. EU-tunneleita oli rakennettu turvallisuuden parantamiseksi, mutta kyllä silti välillä mentiin niin kapeita ja jyrkkiä nousuja, että heikompia hirvitti. Jossakin kohtaa matkalla bussi joutui väistämään vuorilta tipahtanutta kiven murikkaa. Ja useampaan kertaan jouduimme tekemään äkkipysäyksen jossakin kurvissa, kun kaksi isoa autoa eivät mahtuneet vastakkain.

Viimeisenä lomapäivänä teimme levadakävelyn pienestä Camachan kylästä vielä pienempään Assumadan kylään. Seurasimme "levada do Canico" –nimistä levadaa, joka kulki upean jylhän ja vehreän Porto Novon laakson läpi. Levadan alussa kuljimme Salgados -nimisen kylän osan läpi. Kylässä oli alkuperäistä madeiralaista tunnelmaa. Aurinko porotti ihanasti, haukat lentelivät taivaalla ja vastaantulevat ihmiset toivottivat "Bom Dia", johon innokkaana paikallisella kielellä vastailimme. Välillä levadapolku oli sortunut, jolloin jouduimme kulkemaan kapeaa levadan sementtireunusta pitkin vieressä satojen metrien pudotus suoraan alas. Eikä hirvittänyt yhtään! Maanviljelijäksi en kuitenkaan rohkenisi, sillä sen verran hurjat peltotilkut vuoren rinteillä on. Kuulemamme mukaan suurin tapaturmien syy ei ole liikenne, vaan pelloilta putoamiset. Ja sen kyllä uskonkin nähtyäni vuoren rinteillä touhuavat perunanviljelijät!

Harmitti lähteä viikon jälkeen kotiin, vielä olisi helposti voinut viettää muutaman päivän auringonpaisteessa. Kotiin saavuttuamme oli onneksi tullut jo lunta kymmenisen senttiä ja oli viisi astetta pakkasen puolella.

Reissumme oli niin mukava, että mieliin jäi kytemään matkakuume. Mihin siis seuraavaksi? No, ennen seuraavaa matkaa voimme fiilistellä räpsittyjä kuvia katsellen. Tässä muutama otos. Lisää kuvia löytyy lähiakoina kotisivujemme kuvasivuilta.

1199097.jpg

Ilotulitteet paikoillaan odottelemassa iltaa Pyhän Katariinan puistossa Funchalissa. Putkea oli kuin Sibelius monumentissa...

1199113.jpg
Vuoden 2007 viimeinen auringonlasku Atlantilla.

1199116.jpg
Kaapelivaunulla Monteen ja sieltä toisella kaapelivaunulla kasvitieteelliseen puutarhaan "Jardim Botanicoon". Korkealla ollaan!

1233665.jpg
Kasvitieteellistä puutarhaa. Taustalla näkyy Funchalin satama.


1199134.jpg
Riikinkukko elvistelee kasvitieteellisessä puutarhassa. Tätä toivoinkin, että saisin levitetystä pyrstöstä kuvan! Harmi vaan, että valkoiset riikinkukot eivät ruvenneet kukkoilemaan...

1233666.jpg
Puutarhassa oli paljon värikkäitä ja metelöiviä papukaijoja. Harmaat jakot vastailivat meidän vihellyksiin samalla tavalla takaisin. Olipa puutarhassa myös ihanan iso kilpuri.

1233694.jpg
Endeeminen Madeiran sisilisko.

1199183.jpg
Montesta laskettelimme 2 km alas perinteisellä korikelkalla. Huiii!

1233683.jpg

Cabo Girão (580 m pystysuora seinämä mereen).

1233628.jpg

Upea sateenkaari Ribeira Bravassa.

1233637.jpg

Mahtavat tyrskyt Porto Monizissa (huomaa kaiteella seisovat pienet ihmiset, niin saat käsitystä tyrskyjen koosta). Merivesialtailla uiminen oli luonnollisesti kielletty valtavien aaltojen vuoksi.

1199146.jpg
Melkoisen hurja peltotilkku Porto Novon laaksossa. Levadakävelymme oli Madeiran reissumme parasta antia.

1233685.jpg
Porto Novon laaksoa tämäkin. Valitettavasti kuvat eivät tee oikeutta huikaiseville korkeuseroille. Ne täytyy itse kokea!


1199141.jpg
Funchalissa oli upeita jouluvaloja. Tässä valoja aallonmurtajalla.