Mistä on hauskat lomat tehty? Tuivertavasta tuulesta, - 26 asteen pakkasesta, kaivolta raahatusta vedestä, vatsataudeista ja telotusta jalasta, siitä on hauskat lomat tehty! Eli kaikkea tätä ja paljon muuta, ihan oikeastikin mukavaa, mahtui lomaamme mökillämme Kainuussa ke 23.12.2009 - la 2.1.2010.

Joulunpyhiä ennen netti savusi kuumana, kun katselimme äkkilähtöjä etelän lämpöön. Mietintä oli kova lähteäkö + 25 asteen helteisiin vaiko - 25 asteen pakkasiin Villen talvilomaviikkoa viettämään. Pakkaset vetivät pidemmän korren sillä ei tuntunut mukavalta jättää karvakorvia muiden vaivoiksi juuri joulun alla. Ja olisihan se kiva viettää Kallen kanssa ensimmäinen yhteinen joulu, katsoa löytyykö paketit kuusen alta. Niimpä sitten mielessä alkoi kyteä ajatus, että miksi emme koko konkkaronkka lähtisi mökille. Kun lämmityslaitteen remontti venyi jouluviikolle päätös oli selvä. Ei muuta kuin nokka kohti pohjoista ja omaa mökkiä!

Aaton aattona lähdimme klo 03 aamuyöllä huristelemaan kohti pohjoista Kalle ja Onni-kissakin takapaksissa mouruten. Hieman minua jännitti, että miten kissa pärjää tottumattomana automatkustukseen 9 h matkan ja miten se ylipäätään pärjää vieraassa paikassa mökillä. Pelkoni osottautuivat aivan turhiksi, reissu ei olisi kissan osalta voinut paremmin mennä! Oli oikein mukava juttu, että meillä oli kissa matkassa. Ensimmäisenä päivänä ei päästetty Onnia ollenkaan ulos, mutta jo jouluaattona Onni teki tuttavuutta mökin pihapiirissä olevaan talliin. Tallista muodostuikin oikea Onnin puuhaparatiisi, ja siellä se rymysi päivän jos toisenkin. Onni sai myös kovasti pilkkiahvenia syödäkseen, joten kissalla oli oikein lokoisat oltavat. Heti kotiin tulon jälkeisenä päivänä Onni oli käynyt täällä kotikulmilla tappelemassa. Tuli kotiin korva lävistettynä. Joku oli ilmeisesti haukannut korvasta. Oli vissiin ollut kateellinen Onnin kehuskeluista, että hänellä on Kainuussa oma talli, jossa rellestää!

Kalle vietti joulun lomaa treenailuista, mutta joulun jälkeen teimme muutamia treenejä mökkimaastossa. Otin riskin ja tein yhtenä päivänä Kallelle sokkona mökin pihapiiriin lähihaun. Meni täydellisesti, koiruus sai kymppiplussan työskentelystään!

Mitä paukkuvilta pakkasilta pääsimme kävimme hiihtelemässä ja pilkkimässä Kalle mukana. Ensimmäisellä hiihtokerralla (- 23 astetta) innostuimme laskemaan mäkeä, ja kumma kyllä pysyimme pystyssä, vaikka suksien päällä olosta on reilu kymmenen vuotta. Nuorena olin kova hiihtämään ja laskemaan mäkiä, mutta sittemmin on taidot unohtuneet. Sen sainkin huomata seuraavana päivänä mäkeä laskiessa. Lensin sellaiset kuperkeikat, että heikompia hirvittää! Tuloksena jalka, jolla ei voinut kulkea. Oksetti ja pyörrytti, jos yritti jalalle astua. Toppuuttelin Villeä soittamasta ketään hakemaan minua pois metsästä, mutta pakko oli antaa periksi, kun ei - 18 asteen pakkasessa loputtomiin voi hangessa makoilla. Naapurin Tuomas minut sitten moottorikelkalla hinasi metsästä pois... Onneksi jalka oli ilmeisesti vain revähtänyt ja pääsin sillä jo samana iltana varovaisesti konkaten saunomaan. Ja loppulomasta taas jo suksittiin! Tähän päivään asti jalkaa on enemmän ja vähemmän särkenyt, mutta tänään oli ensimmäinen päivä, kun jalassa ei ole minkäänlaisia kivun tuntemuksia. Hienoa!

Vastoinkäymiset lomalla eivät kuitenkaan loppuneet pelkkään jalan telomiseen. Samaan syssyyn iski vatsatauti ja kuume. Luulin, että hypotermia tulee, kun makasin sohvalla jalan alla lumella täytetty muovipussi, mutta kuumehan se sieltä teki tuloaan. Tauti tarttui myös Villeen ja Villekin makasi sängyssä pari päivää 39 asteen kuumeessa. Eipä olekaan ennen näin epäonnista lomaa ollut!

Kaiken negatiivisuuden keskellä loma oli kuitenkin oikein onnistunut ja ihana. Jouluaatto sujui mukavasti kolmistaan, Onni kun vietti jouluaaton tallissaan... Kalle löysi kovasti paketteja kuusen alta ja innostuneesti repi niitä auki. Kallen paketeista paljastui siankorvia, metso-pehmolelu sekä siskoni oli ostanut iiison luun. Jo ennen matkaan lähtöä Kalle sai postista paketin. Kallen entiset omistajat olivat lähettäneet Kallelle joululahjaksi vinkuvan possun; voi miten hauska yllätys!

Uudenvuoden aattoa vietettiin hieman isommalla porukalla raketteja ampuen. Kainuussa vaihtuikin vuosi tunnin etukäteen, sillä ammuimme raketit jo klo 23!

Vuoden 2010 ensimmäisenä aamuna teimme ihanan hiihtoretken omalle järvenrantapalstallemme. Pilkimme järvellä, teimme tulet ja keitimme nokipannukaffet!

Lunta ei ollut ihan niin paljon kuin viime jouluna, mutta jäätä oli sitävastoin n. 40 cm. Eikä mikään ihme, koska koko viikon pakkaset paukkuivat - 20 asteen molemmin puolin! Mökille tullessa näytti, että täällä kotikulmilla olisi ollut jopa enemmän lunta kuin Kainuussa. Hieno juttu, että etelässäkin vihdoinkin oli valkoinen joulu!

Lomakuvia voipi katsella täältä.


Onni tarkkailee mökin ikkunasta Kallen touhuja.


Onnellista uutta vuotta 2010!!!