Lupasin kertoa miltä matkalta joulukuun alun postauksessani oikein terveisiä lähettelin. Olimme 10 v. häämatkalla Egyptissä Sharm El Sheikissä. Vaikka Sharm El Sheik taitaa kuulua Aasiaan, niin tuli Kairon retkellä kuitenkin "valloitettua" myös uusi maanosa eli Afrikka.

Olimme jo etukäteen päättäneet, että Kairoon mennään oli miten oli, kun kerran Egyptissä ollaan. Bussimatka hieman kauhistutti, eikä suotta. Menomatkalla Kairossa oli erittäin tukkoinen ruuhka, joka viivästytti matkaamme muutamalla tunnilla sillä seurauksella, että menomatkamme venyi kymmenen tuntiseksi. Asiaa ei yhtään helpottanut se, että edellisenä päivänä meihin oli iskenyt Egyptin matkaajien vitsaus eli vatsatauti. Ei auttanut, vaikka joka käänteessä pesimme käsiä ja desinfioimme niitä, varsinkin rahan käsittelyn jälkeen. Onneksi hokasimme heti hakea kunnon tropit, jottei Kairon matka jäänyt vatsataudin takia väliin. Yksi jos toinen nappaili bussissa, jos minkäkin väristä pilleriä vatsatautiin ennen ja jälkeen ruokailun kolme kertaa päivässä. Eräs pariskunta joutui valitettavasti poistumaan bussista ennen kuin matka ehti edes kunnolla alkaa, ja menemään taksilla takaisin hotellille, kun olivat niin huonossa kunnossa. ;(

Kairon liikennekulttuuria ei pysty kunnolla kuvailemaan, se pitää itse kokea. Kuulemamme mukaan autokoulu ei ole pakollinen ja se kyllä näkyy. Kukaan ei kunnioita tiehen maalattuja sulkuviivoja eikä paljon muutakaan. Autot tööttäävät ja kaahaavat hulluna keskustassa ja seassa luovii mopoja, kameleita, hevosia ja jopa ihmisä. 25 miljoonan ihmisen kaupunkiin mahtuu tosiaan melkoinen vilske!

Menomatkalla näimme tien laidassa bussin rippeet http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite/Ulkomaat/1194656788527/artikkeli/
turistibussi+suistui+tielta+siinailla+useita+kuoli.html
.
Kyseinen näky silmissä oli "mukava" matkustaa varsinkin takaisin päin kaahaavan bussin kyydissä. Bussi vain painoi kaasua jyrkkiin mutkiin! Yritti ilmeisesti kuroa aikatailua takaisin. Paluumatka ei kestänytkään kuin 7 h.

Gizan pyramidit, Sfinksi, papyrustehdas ja egyptiläinen museo olivat kaikki kuitenkin bussimatkan väärtejä. Kheops (seitsemästä maailman ihmeestä ainut nykypäivään asti säilynyt), Khefren ja Mykerinos olivat vaikuttavia taidonnäytteitä vierestä nähtynä. Kheopsiin pääsee sisään vain 150 ihmistä kaksi kertaa päivässä aamuin ja illoin. Meidän retkellä oli mahdollisuus käydä Mykerinoksessa sisällä, mutta me jätimme hautapaikkaan tunkeutumisen suosiolla väliin.

Niilin varrella nautitun myöhäisen ravintolalounaan jälkeen kävimme egyptiläisessä museossa. Siellä oli pari tuntia aikaa kierrellä, mutta jotta kaikki aarteet olisi ehtinyt näkemään aikaa olisi tarvinnut olla ainakin pari päivää! Ehdimme kuitenkin nähdä toinen toistaan upeampia, kookkaampia ja mielenkiintoisempia sarkofageja, patsaita, koruja ja aseita sekä tietysti Tutankhamonin aarteet mm. kuolinnaamion. Emme menneet ihmismuumioita pällistelemään, mutta eläinmuumioita kävimme ihmettelemässä mm. käärme, koira ja apina.

No, jos Kairon bussimatkasta tuli hieman sellainen olo, että huh-huh, selvittiin hengissä, niin kyllä tuli snorklailustakin. Ensimmäisenä iltana valtavaa hotellialuettamme tutkaillessa kävimme hotellin jyrkänteeltä kuikuilemassa alas Punaiseen mereen. Näimme siellä pienehköjä punaisia kaloja sekä puolitoista metrisen hain ja rauskun! Hieman olin paniikissa, joka ikinen kerta snorklausta aloittaessani, mutta kun mielen sai rauhoittumaan ja pään pidettyä veden alla, niin käsittämättömästä kalapaljoudesta, kirkkaasta vedestä ja "akvaariofiiliksestä" vain haltioitui. Näimme kaiken muotoisia ja värisiä kaloja, joista erikoisimmat olivat pallokalat ja räjähtäneen kyyhkyn näköinen, myrkyllinen, leijonakala. Näimme myös barrakudia! Itse olin onneksi kauempana, mutta Villestä oli n. metrinen barrakuda uinut vain parin metrin etäisyydeltä hampaat irvessä ohi yhtä ruman lajitoverinsa luokse, jonka jälkeen niistä ei (onneksi) enää näkynyt vilaustakaan... Parina päivänä meressä oli myös muutama meduusa, joista yksi pääsi huomaamattaan polttamaan minua käteen. Kädessä näkyi jonkin aikaa punaiset jäljet.

Varsinainen shokki tuosta snorkailusta iski kuitenkin vasta kotimaassa. Iltapäivälehdet nimittäin otsikoivat (http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010120112796273_ul.shtml), että Sharm El Sheikissä oli ti - ke tapahtunut haihyökkäyksiä, joissa henkilöitä oli vammautunut pahasti! Tiistaina (!), jolloin mekin olimme vielä aamupäivällä snorklaamassa vain n. 4 km päässä haihyökkäyspaikasta!!! Panikointini ei siis ollut ollenkaan aiheetonta! Taitaa meikäläisen snorklailu-ura loppua ennen kuin edes oikein kunnolla alkoikaan...

Kairon turvattomasta bussimatkasta ja haishokista huolimatta matka oli oikein onnistunut ja ihana! Olemme viimeksi olleet ihan vain rantalomalla v. 2005, joten jo oli aikakin vain olla ja rentoutua aurigon paisteessa. Meillä oli aivan taivaallisen upea all inclusive hotelli kymmenine uima-altaineen. All inclusive oli helppoa ja vaivatonta. Ranneke vain käteen ja se oli siinä: kaikki oli ilmaista. Hotellialueella oli niin monta ravintolaa, ettemme ehtineet niitä kaikkia edes viikon aikana koluta! Ranneke aiheutti myös sen, että ikävä kyllä "laitostuimme". Ei tehnyt edes mieli lähteä pois hotellialueelta, koska siellä oli ruoka, juoma ja upea koralliranta eli kaikki se mitä tarvitsimme.

Hotellialue oli myös todella siisti. Siellä jopa pestiin jalkakäytäviä kaksi kertaa päivässä! Hotellialueen ulkopuolella ei ollut siistiä. Siellä oli pulloja yms. roskaa kasapäin, sillä aavikon roskaaminen ei ole kiellettyä. Opas sanoi, että jos on Egyptissä ensimmäistä kertaa miettii, että onpa täällä likaista, mutta jos tulee Hurghadasta niin miettii, että onpa täällä siistiä...

Nyt hiekka-aavikko, + 25 asteinen ilman lämpötila sekä + 27 asteinen merivesi on vaihtuneet lumihankeen, n. -7 asteen pakkaseen, jäätyneeseen järviveteen sekä kaamokseen. Matka kyllä lämmittää vielä mieltä ja ravitsee sielua pitkään. Ja näkyypähän ruskettuneessa naamassakin ainakin jonkun aikaa todisteet, että D-vitamiinia on nautittu isosta lähteestä. ;)

Matkan onnistumisen yhtenä mittarina voidaan pitää sitä, että menisikö kyseiseen paikkaan enää uudestaan. Sharm El Sheikkiin voisin hyvin mennä, mutta maailmassa on monta muutakin paikkaa missä haluan käydä. Jos Egyptiin tulisi vielä lähdettyä, niin luulen, että kohteena olisi Luxor tai Niilin risteily. Ehkäpä saatamme joskus siis palata Egyptiin. Insallah eli jos Allah suo...


Gizan tasangolla Khefrenin pyramidin edessä tai takana miten sen nyt ottaa.

Lisää matkakuvia löytyy täältä.